Veljo Tormise sünnikodus etendub müsteerium “Lindude äratamine”

Veljo Tormise 90. sünniaastapäeva auks valminud soome-ugri müsteeriumi “Lindude äratamine” etendatakse ka sel nädalal. Etendused toimuvad Tormise sünnikodus Kõrveaial 14.-16. augustini.

“Lindude äratamine” sündis lavastajate Anne Türnpu ja Eva Kolditsa ning segakoor Vox Populi ja dirigent Janne Fridolini koostöös.

“Kas eestlased on soomeugrilased? Selle küsimuse tõid eesti kultuuri 1970ndatel Veljo Tormis,  Kaljo Põllu ja Lennart Meri. Ja nad andsid ka vastuse. 2020. aastal küsime meie, mis see soome-ugri üldse on? Kas meil on võimalus ka täna uskuda, et oleme soomeugrilased? Kas meil on võimalus ja õigus sellest kultuurist osa saada?” rääkis lavastaja Anne Türnpu.

Soome-ugri müsteerium “Lindude äratamine
Foto: Aron Urb

Soome-ugri müsteerium “Lindude äratamine” põhineb Veljo Tormise muusikal ning tuule sümfoonial. Etendused algavad päikesetõusuga, mil hingeaur veel laulust õhku heljuma jääb – lootuses, ootuses, ärkamises. Soomeugrilased on uskunud, et maailm algab munast; et esimese tüki maad toob ürgmere põhjast veelind oma nokas; et meie esivanemad tulevad taevast ja lähevad sinna tagasi.

Anne Türnpu, Eva Kolditsa, Janne Fridolini ja Vox Populi koostöö algas 10 aastat tagasi, mil Veljo Tormise 80. sünnipäeval etendus Kõrveaial kontsertlavastus “Pariisi linnas Londonis”. Järgnesid “Ingerimaa õhtud” (2012 Okupatsioonide muuseumis) ja “Meditatsioonid Tormisega” (2015 Teatris NO99). 

Etendused toimuvad 14., 15. ja 16. augustil algusega kell 5 Veljo Tormise sünnikodus Kõrveaial Kuusalu vallas, Harjumaal. 

Soome-ugri müsteerium “Lindude äratamine”
Foto: Aron Urb