Selgusid Vello Jürna ooperilauljate konkursi osalejad

Vello Jürna nimelisele noorte ooperilauljate erialase taseme tõstmiseks ellu kutsutud konkursile registreerus tähtajaks 15 lauljat.

Osavõtjate seas on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasi, kooriartiste Rahvusooperist Estonia ja teatrist Vanemuine, lauljaid Eesti Filharmoonia Kammerkoorist ja Eesti Rahvusmeeskoorist.

I voorus laulavad (7 sopranit, 5 metsosopranit, 1 bass-bariton, 2 bassi): Laura-Retti Laos (sopran), Dragos Andrei Ionel (bass-bariton), Triin-Eliis Süld (sopran), Mirell Jakobson (sopran), Stanislav Šeljahhovski (bass), Emily Ruus (metsosopran), Naira Hatsaturjan (metsosopran), Annaliis Viidebaum (sopran), Rael Rent (metsosopran), Kristjan Häggblom (bass), Eleriin Müüripeal (sopran), Emilie Caupin (metsosopran), Marta Ojasoo (sopran), Vanda Kozub (metsosopran), Viktorija Agnese Vancane (sopran).

Lauljaid hindab žürii koosseisus:
-Aile Asszonyi (Eesti)
-Jorma Silvasti (Soome)
-Levente Török (Ungari)

Konkursi esinemisjärjekord loositakse 27. novembril Rahvusooperis Estonia. Konkursi I voor toimub 28. novembril Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. II voor ja lõppkontsert toimuvad 30. novembril ja 1. detsembril Vello Jürna kodukohas, Väike-Maarja Seltsimajas.

Konkursil tuleb osalejatel esitada ooperiaariaid ja soololaule, kõik voorud on klaveri saatel ja toimuvad publikule avatud kontsertidena. Lauljaid saadavad pianistid Katrin Lehismets (Salzburgi Mozarteumi ülikool), Siim Selis (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia).

Konkursi auhinnafond on 4500€ ja see jaguneb järgmiselt: I koht – 2000€, II koht – 1500€, III koht – 1000€. Esikoha auhind antakse tänavu välja Eesti Rahvuskultuuri Fondi Elfrida ja Erich Rämmeldi mälestusfondi stipendiumina.

Žürii esinaine Aile Asszonyi: „Minu jaoks on perfektselt esitatud, kuid mõttetühi noot, oma olemuselt müra. Tehnilise perfektsuse ihalus on ja peabki olema interpreedi põhiloomus, kuid ärgem unustagem, et muusika olulisimaks omaduseks on puudutada kuulaja hingekeeli – tekitada emotsioone, pakkuda mõtteainet, trööstida, kannustada … alati. Konkursil osalemine on suur väljakutse ja minu respekt kõigile, kel julgust end proovile panna. Samas on konkurss väga hea võimalus end tulevase professionaalse eluga harjutada. Interpreedi elu ongi pidev konkureerimine ning elutähtis on seda protsessi armastama ja sellest mõnu tundma õppida. Ootan põnevusega noorte kolleegidega kohtumist Vello Jürna nimelisel konkursil!”

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla: “Väike-Maarja vald tunneb heameelt, et koos heade partnerite Väike-Maarja Muusikaseltsi ja Vello Jürna lähedastega tuuakse meie ajaloolisse Väike-Maarja seltsimajja noored Eesti vokalistide tipud. Konkurss on oluline nii Vello Jürna mälestuse hoidmisel kui ka missioonilise panuse andmiseks konkursil osalevate vokalistide tähelennuks.”

Vello Jürna nimeline konkurss annab noorele ooperiauljale erialaselt pädeva žürii kaudu erapooletut ja väärtuslikku tagasisidet ning pakub võimaluse konkursi jooksul luua või täiendada portfooliot kvaliteetse video- ning fotomaterjaliga enda esitustest. Tänu video otseülekannetele on konkursil märkimisväärselt suur vaatajas- ja jälgijaskond ning kaasaelajate hulk, mis loob võimaluse viia kokku potentsiaalseid tööandjaid ja andekaid noori lauljaid.

Soovist hoida tenor Vello Jürna mälestust sündis tema 50. sünniaastapäeval, 2009. aastal Väike-Maarja muusikafestival. Festivali raames toimusid 2009. ja 2013. aastal Vello Jürnale pühendatud vokalistide konkursid, mille eestvedajaks oli muusikute fond PLMF. Alates 2020. aastast toimub konkurss üle aasta ja seda korraldavad Väike-Maarja Muusikaselts koostöös Vello Jürna perekonna ja Väike-Maarja Vallavalitsusega.

Konkursi toetavad Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital ja Lääne-Virumaa ekspertgrupp, Eesti Rahvuskultuuri Fond, Väike-Maarja vald, ettevõtted ja eratoetajad.