Collegium Musicale tähistab 14. sünnipäeva Tõnu Kõrvitsa loominguga

Reedel, 11.oktoobril kell 19 toimub Niguliste muuseumis kammerkoor Collegium Musicale 14. sünnipäevakontsert – Tõnu Kõrvitsa autoriõhtu. Kontserdil on kaastegev Grammy nominent fagotivirtuoos Martin Kuuskmann (EST-USA), kellega koor tegi koostööd ka 2022. aastal toimunud kontsertreisil USA-sse. Dirigeerib Endrik Üksvärav.

Kontserdil kõlavad järgmised Tõnu Kõrvitsa teosed:
● Annabel Lee (2022) segakoorile
● Päikeselaul (2014) segakoorile
● Balti eleegiad (2010) segakoorile ja fagotile

Kammerkoor Collegium Musicale on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori asutasid 2010. aastal Kristel Peikel ja Endrik Üksvärav. Koori dirigent on Endrik Üksvärav. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, eriti olulisel kohal on läbi aastate olnud Eesti heliloojate looming. Lisaks a cappella teostele esitatakse ka suurvorme. Koori 14. tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid nii Eestis kui Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Lätis, Maltal, Iisraelis, Liibanonis, Kreekas, Hollandis, Taanis, Jaapanis, USA-s ja Kanadas. Olulistest festivalidest saab välja tuua näiteks „Rhein Vokal“ ja Schleswig-Holsteini festival Saksamaal, Al Bustani rahvusvaheline festival Liibanonis, „Moravsky Autumn“ Brnos, Tšehhis, „Wratislavia Cantans“ Poolas ja “Copenhagen Jazz Festival” Taanis.
Eesti heliloojatest on enim esitatud Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa, Pärt Uusbergi ja Arvo Pärdi loomingut.
2017. aastal võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the People Sing“ grand prix. Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral aasta koori tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Eesti Kultuurikapitali helikunsti sihtkapital tunnustas kammerkoori Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksväravat 2018. aastal aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal.
2023. aastal Eesti Vabariigi 105. sünnipäeval välja antud Erkki-Sven Tüüri koorimuuskaalbum „Canticum Canticorum Caritatis“ (Alfa Classics, Prantsusmaa)  pälvis Saksamaa plaadikriitikute ühenduse auhinna -„Preis der deutchen Schallplattenkritik“.
Collegium Musicale – kõlab hästi!