ERSO, EFK ja Neeme Järvi – Eesti saadikud New Yorgis

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) maestro Neeme Järvi juhatusel andsid 10. novembri õhtul menuka kontserdi NewYorgi LincolnCenter’ Avery Fisher Hall’is. Ettekandele tulid Arvo Pärdi “In principio” (esiettekanne New Yorgis) ja “Da pacem Domine”, Mozarti “Ave verum corpus” ning Sibeliuse V sümfoonia.

Neeme Järvi: “Orkester on suurepäraselt mänginud, meil on olnud haruldased saalid ja suurepärane vastuvõtt. Pole kahtlust, et ERSO kuulub maailmaklassi. Täna esineme New Yorgi südames – New Yorgi Filharmoonikuid olen ma siin juhatanud palju, aga ma olen uhke, et olen siin praegu Eesti orkestriga. See tekitab hoopis teistsuguse elevuse.”

“Olen õnnelik ja uhke Eesti muusikaelu üle. Esinemine ühes maailma olulisemas, enam kui 2700-kohalises publikust tulvil saalis annab jõudu ja usku, et me ei ole väikesed, et meid kuuldakse ja kuulatakse. Tänane vastuvõtt kinnitas, et meid hinnatakse,” ütles ERSO direktor Kadri Tali.

ERSO-le oli see kolm nädalat kestva turnee üheksas kontsert. Publikumenu on olnud suur ja kriitikute hinnangud  suurepärased. Korduvalt on esile tõstetud orkestri eriliselt kaunist keelpillikõla ja tavapäraseks on saanud, et kontserdi lõpus esitatakse kaks lisapala. “Eesti  sümfooniaorkester  liigutab helimägesid,” kirjutas Los Angeles Times.

Foto: ERSOlincon