Collegium Musicale laulab Türil ja Kuressaares

Eesti üks tippkoore, kammerkoor Collegium Musicale, annab täna õhtul kell 19 kontserdi Türi Kultuurimajas ja nädala pärast neljapäeval, 24. märtsil kell 19 Kuressaare kultuurimajas. Kontsertidel kõlab eesti heliloojate looming.

Kontserdi pealkiri “Kui vaikivad päevased tuuled” tuleneb Arved Pauli tekstile loodud Erkki-Sven Tüüri samanimelisest laulust. “See on ilus eestikeelne laul ja sobis hästi kogu kontserdi teemaks,” ütles koori dirigent Endrik Üksvärav. “Kontsertidel tuleb ettekandele Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri, Mirjam Tally, Pärt Uusbergi ja Urmas Sisaski looming. Nii et puhtalt eesti muusika ja meil on rõõm neile kõigile seeläbi väike kevadine kummardus teha.” Dirigent lisas, et kui Türil on koor varemgi üles astunud, sh täitsa esimesel tegevuskevadel, siis Kuressaares lauldakse esmakordselt.

2015.aastal oma 5. sünnipäeva tähistanud kammerkoor Collegium Musicale, tuli kokku 3. oktoobril 2010 dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori abidirigent on Miina Pärn. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, erilisel kohal on eesti heliloojate looming.

Koor on teinud koostööd erinevate dirigentidega: Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen (FIN), Kaspars Putninš (Läti), Jos van Veldhoven (Holland), Simon Carrington (UK), Mihhail Gerts jt ja orkestritega: Tallinna Kammerorkester, Tallinna barokkorkester, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Corelli Barokkorkester.

Viie tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. 2015. aastal osales koor neljal kõrgetasemelisel välisfestivalil Tšehhis, Poolas, Soomes ja Maltal. Eestis möödus kooril see aasta heliloojate Arvo Pärdi ja Veljo Tormise sünnipäevadega seotud kontsertide tähe all, koori enda sünnipäevakontserdil kõlas esiettekandena Helena Tulve uudisteos “See algab”. Aastat jäi lõpetama muusika-aasta raames valminud Margo Kõlari ja Liis Viira “Beebisümfoonia” maailmaesiettekanne.

2016. aasta toob koorile taas mitmeid festivale – Tallinna Rahvusvaheline Bachi festival, Tallinn Music Week, Mustjala muusikafestival, XXX Tallinna Rahvusvaheline Orelifestival, Pühalepa muusikafestival – ja kontserte, sh hingedepäeval tuleb Eesti esiettekandele Tõnu Kõrvitsa “Stabat Mater” ja detsembris annab koor kolm kontserti koos Helsingi Barokkorkestri ja solistidega, dirigeerib Aapo Häkkinen (Soome).

Kooril on kolm CD-d, sh CD Roxanna Panufnik „Tallinn Mass. Dance of Life“ väljaandja on tunnustatud plaadifirma Warner Classics.

Eesti Kooriühing tunnustas 2015. aasta alguses Collegium Musicalet teistkordselt „Aasta koori“  tiitliga, esmakordselt pälviti see tunnustus 2011. aasta tegevuste eest.

Türi ja Kuressaare kontserdid toimuvad koostöös Eesti Kontserdiga.

Foto: Kristel Üksvärav

CM5_Kristel Üksvärav